Brainstorm – Animeverzió

Üdv mindenkinek, hosszú kihagyás (lustulás) után ismét itt vagyok. Némi brainstorm várható, ami épp csak megfordult a fejemben.

Elnézve a mai animés trendeket, elgondolkodtam hogy vajon hogy a fenébe lett ilyen gagyi ez az iparág. Valójában tudom miről szól a dolog, ami nem más mint a pénz. A pénz irányít mindent ebben a világban, így már nem az a lényeg, hogy az alkotás jó legyen, hanem jövedelmező. Ez bizony meg is látszik a minőségen.

Egy gagyi műből is lehet „felkapott” anime, hála a PR-nak, a hypenak, és mindjárt megszületett a nagy MŰ, amiből majd lehet újabb és újabb évadot csinálni, mindenféle kisebb-nagyobb film, OVA és egyéb kiegészítőkkel. Nem beszélve az eladható termékekről, amik ezzel járnak (bábuk, plüssök, mindenféle termék amit ki tud nyomni magából az iparág erre szakosodott részlege). Példaképp meg lehet nézni a SAO-t. Jobbnál jobb műveket lekörözve betolakodott a toplistákra a hypetól megveszett rajongóknak hála. Pedig a legtöbb normális animének még a lábujját se nyalhatná meg.

Ezen nem is tudok csodálkozni, ez eleve így lett kitalálva. Azt viszont eléggé tudom sajnálni, hogy a többség, lényegében új, fiatal nézők meg vannak vezetve a hype miatt, a régebbi, de nem rosszabb művek a háttérbe szorulnak. A legtöbb esetben ráadásul nem is ismerik azokat.

Az anime isteni, az élőszereplős film viszont egy katasztrófa.

Pár régebbi, de mindenképp említésre méltó mű, mint pl. a Neon Genesis Evangelion, Ghost in the Shell, vagy nagyobb sorozatok, mint a Sailor Moon, Great Teacher Onizuka kezdenek a feledésbe merülni.

Pedig nem kéne. Rengeteg új anime és azok rajongói sokat tanulhatnak a régebbi sorozatokból, filmekból, ha hajlandóak megnézni őket. Még manapság is találok számomra ismeretlen műveket a régebbi időkből, miközben az újakat sem hanyagolom el. Sajnos manapság már nincs annyi jó szezonos mű, hogy ne legyen időm másra is, így bőven van lehetőségem a régebbiekből is szemezgetni. Vegyük példának az Initial D sorozatot. Régen azért nem néztem meg, mert már akkor is elég ódivatúnak ítéltem a grafikát. Most, ~15 évvel később kellett rájönnöm, hogy valójában nem is olyan rossz. Emellett a sztori is rendkívül jó. De nem ez az egyedüli, rengeteg anime, manga és novel van, ami felfedezésre vár.

Épp ezért tud néha felhúzni az a pár lelkes rajongó, akik a felhypeolt kis semmirekellő mellékterméket istenítik, miközben fogalmuk sincs mit is jelent a minőség. Egyszerűen nincs viszonyítási alapuk. Az összehasonlítás kedvéért: Amikor elkezdtem ezt az egész animézést, természetesen züldfülűnek számítottam. De nem érdekelt, nem állt szándékomban értékelést írni minden megnézett mű után. Csak élveztem azt. Habzsoltam. Elvégre volt mit. Meg kellett tapasztalnom a jó animéket, a rosszakat és a nagyon rosszakat. Valamint a rettenesen rosszakat. Na meg az istenien jókat. DE…. Nem kürtöltem világgá a véleményem, nem erőltettem rá a SAJÁT ízlésem másra, hanem tudomásul vettem, hogy melyik rossz, melyik jó és kész, ennyi. Mentem tovább és elindítottam a következő videót.

Na most, kis megállás. Ha a fennt említett SAO rajongók eljutottak idáig, akkor elárulom az okát, miért is rühellem annyira. Mert a rajongók megutáltatták velem. A folyamatos ömlengés, az erőszakos viselkedésük, és felsőbbrendűségi komplexusuk miatt csak egyre mélyebben tudom utálni azt a művet. Próbáltam nézni, megérteni, de nekem nem tetszett. Akkor miért akarják rám erőltetni. Kösz nem, ismerek jobbat, ami nekem tetszik, ez van, fogadja el mindenki.

Nos, egy kicsit csapongtam ide-oda a cikkben, de sebaj. A lényeg az, hogy bátorítsak mindenkit a régebbi művek megismerésére. Nem fog fájni.

Egy kis plusz, amit szerintem sokan tudnak. Az animék, főleg a komédiák, előszeretettel szoktak más művekből referenciákat belerakni a sajátjukba. Ez sokszor még nagyobb vicchatást tud produkálni. Ennek a legnagyobb mestere a Lucky Star, aminek a megértéséhez nem árt ismerni a legtöbb 80′-as, 90′-es és ezredfordulós animét, mivel egy-egy részben akár több tucat referencia is előfordul más művekből. Ezt a tényt viszont nem ismerik az újabb generációs animések és nem is élvezhetik ezt a nagyszerű művet, amíg meg nem ismerik a még régebbi műveket.

Na, mivel elfáradt a kezem, így ennyi volt ez a hirtelen cikk. Majd jelentkezem.


Categories:

Tags:


Comments

4 responses to “Brainstorm – Animeverzió”

  1. Kagamin Avatar

    Újra kellene néznem a Lucky Start, szerintem azóta még jobban tudnám értékelni, mint amikor először láttam valamikor 10 évvel ezelőtt. 😀

  2. Nightingale Avatar
    Nightingale

    “Régen azért nem néztem meg, mert már akkor is elég ódivatúnak ítéltem a grafikát.”

    Egek, hogy máig mennyi sirámot tudnak csapni annak kapcsán, ha egy anime elmúlt 10 éves… Mondjuk szerencsére egy olyan csoportból látok többet, akik keresgélik a régebbi címeket, de náluk egy másik “gyerekbetegség” fejlődött ki: a leragadás. Van, amelyik már valami huszadjára nézi végig a Laint például. És ezt így rendszeresen, havonta előjön. Én meg nézek, és gondolkodok, hogy lehet elnapolom.

    1. Seya.Raysen Avatar
      Seya.Raysen

      A “leragadás” csak akkor baj, ha nem hajlandó újabbakat nézni. Én még a mai napig újranézem a jobb sorozatokat, függetlenül attól hogy mikori. A héten Hunter x Hunter volt a soron, mind a 148 részével úgy cirka 20. alkalommal.

      Nem, egy kicsit se unom a sok rewatch sessiont. Könyvekkel is így vagyok, a mangákkal is, mindennel. De mellette nem hanyagolom el az újakat se. Csak épp nincs annyi mű az újak között, ami érdekelne, így az “étvágyam” 7-8× nagyobb, mint amit egy szezon produkálni tud számomra.

  3. Kagamin Avatar

    “Elnézve a mai animés trendeket, elgondolkodtam hogy vajon hogy a fenébe lett ilyen gagyi ez az iparág.” –> Jelen pillanatban a beleszorultam a számítógépembe a trendi, hol jobban sikerül előadni, hol meg nem. Egyértelműen nem jelenteném ki, hogy gagyi lett az iparág (vannak kiemelkedő darabok minden évben), csak felnőttél és a legtöbbet más szemmel nézed.

    “miközben fogalmuk sincs mit is jelent a minőség” –> A minőség az áru tulajdonságainak az összessége. Ha neked az kell, akkor csinálnak kakiszagú pudingot, és ha megfelel az elvárásaidnak minőségi a termék.

    Ha a fent említett SAO rajongók eljutottak idáig, akkor elárulom az okát, miért is rühellem annyira. Mert a rajongók megutáltatták velem.” –> Ez nekem a rajongók nélkül is ment, a sorozat megutáltatta magát a 14. rész után.

     

Leave a Reply